Hur kan jag söka lån?

Det finns många olika sätt att söka lån på. Många föredrar att själva gå in på sin bank och i lugn och ro diskutera med en banktjänsteman om olika räntor och typer av lån, för att komma fram till vad som passar bäst. Om man vill jämföra olika banker kan det dock vara tidsödande att personligen besöka alla banker för att ta del av deras erbjudanden. Oftast kan du också ringa bankens kundtjänst för att ta del av räntor och villkor. Även detta kan bli tidsödande om du har tänkt jämföra de olika långivarna. Det finns ofta en del förhandlingsutrymme när det gäller räntan, i synnerhet om du ska låna till en bil eller en bostad. Med tanke på att bilköp och bostadsköp är stora affärer, är det definitivt värt att jämföra hur mycket lånet kommer att kosta beroende på vilken långivare du väljer.

På internet finns dock möjlighet att både jämföra och ansöka om lån enkelt och smidigt. Om du vill jämföra olika banker, kan du använda dig av något av de företag som erbjuder jämförelsetjänster på nätet. Exempel på sådana företag är Pricerunner och Compricer. Du får då en snabb överblick av vad bankerna kan erbjuda, och kan enkelt klicka dig vidare till sidan för den bank du valt och fylla i en ansökan där. Tänk på att den ränta som presenteras oftast är en snittränta för den typ av lån du har valt hos just den banken, men det är ett lätt sätt att få en inblick i andra villkor så som startavgifter och andra kostnader för lånet.

Ett annat alternativ som allt fler använder sig av är något av alla de företag som erbjuder en tjänst som kallas för låneförmedling. Du gör då en enda låneansökan där du fyller i önskat belopp och löptid, samt uppgifter om dig själv och din ekonomi, och får sedan flera erbjudanden från banker och långivare som passar in på dina krav. Det görs då endast en kreditupplysning och du kan enkelt välja den kreditgivare eller bank som du vill använda dig av.

Exempel på företag som erbjuder denna typ av låneförmedling är Lendo, MyLoan, Compricer och Freedom Finance. Du slipper då själv ringa runt eller besöka alla de banker du är intresserad av, vilket sparar en hel del tid. Du kan dessutom i lugn och ro hemma bestämma dig för vilket lån du till slut vill ta.”