Att samla sina lån

Många har köpt saker på avbetalning, har kreditkort och mindre lån som de betalar på varje månad. Denna typ av krediter har ofta hög ränta och många avgifter som till exempel aviavgifter, administrationskostnader och årsavgifter. Det gör att även mindre lån och krediter kan bli ganska dyra i längden. Om du har många sådana mindre lån eller krediter kan det därför vara en bra idé att istället samla ihop dessa i ett större lån. Då kan du sänka din ränta och slipper betala avgifter för många små lån.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

För att jämföra de banker du kan tänka dig att ansöka om ett sådant lån hos, kan du använda dig av någon av de jämförelsetjänster som finns på internet. Då får du en bra överblick över ungefär vilken ränta de olika långivarna erbjuder och vilka betalningsvillkor du kan få. Tänk dock på att räntan ofta sätts individuellt och att du själv kan behöva kontakta de olika bankerna för att få reda på exakt vilken ränta de kan erbjuda just dig.

Ett annat alternativ är att ta hjälp av någon av de olika låneförmedlare som finns. Du gör då en enda ansökan, oftast direkt på internet, och får då hjälp att hitta ett lån och en långivare som kan erbjuda dig de betalningsvillkor och den löptid du vill ha och den bästa räntan som kan erbjudas dig. Det görs då endast en kreditupplysning, och du slipper att själv ringa runt till bankerna för att förhandla. Företag som erbjuder denna typ av tjänst är till exempel Compricer, Lendo, MyLoan och Freedom Finance. Du kan även själv kontakta de olika bankerna för att jämföra deras villkor med varandra.

Gör alltid en jämförelse av de olika kreditgivarnas effektiva ränta och inte endast den nominella räntan, det vill säga endast räntan på lånet. För att få fram den effektiva räntan räknar du samman räntan med alla avgifter som kan tillkomma, för att sedan slå ut detta på ett år. En bank med låg ränta kan ibland istället ha höga avgifter som tillkommer, vilket kan göra lånet dyrare än vad det först verkar.

Har du många små lån och krediter är det förmodligen ekonomiskt lönsamt för dig att samla ihop dessa till ett enda lån. På så sätt får du bara en månadsavgift och betalar bara eventuella avgifter för ett enda lån. Det är också mycket enklare att hålla reda på en månadsbetalning än flera stycken för mindre lån.”