Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om ett onlinelån?

Det allra första du ska tänka på när du ska ansöka om ett onlinelån är att bestämma dig för vilken typ av lån du behöver ansöka om. Behöver du ett större lån med längre återbetalningstid, är det ett traditionellt privat- eller blancolån hos en bank eller annan liknande långivare som du ska ansöka om. Ofta kan du göra ansökan direkt på bankens sida, och får besked direkt. Ofta kan du sedan legitimera dig med ditt bank-id eller din e-legitimation för att snabba på processen och få dina pengar utbetalda.

I annat fall får du lånehandlingarna hemskickade för underskrift innan pengarna kan betalas ut. Räkna med att utbetalningen kan ta ett par bankdagar. Du bör också tänka på att jämföra de olika bankernas effektiva ränta, för att vara säker på att få det billigaste lånet. Ett privat- eller blancolån hos någon av de traditionella långivarna förutsätter att du anses kreditvärdig i bankens bedömning genom bland annat en kreditupplysning. Detta kan göra det svårare för dig som har betalningsanmärkningar eller exempelvis saknar fast inkomst. Det finns dock långivare som specialiserat sig på lån till dem som har svårt att få lån hos den vanliga banken. Detta kan i så fall vara ett alternativ, men tänk på att räntan i många fall är högre hos dessa långivare. På lån-online.se kan du en översikt över ränta och långivare.

Tänk på att räntan är rörlig. Räkna därför på om du har råd att betala lånet även om räntan stiger under löptiden. Jämför gärna räntor och avgifter hos de olika bankerna, men var noga med att det är den effektiva räntan du jämför.

Om du är i behov av en snabb utbetalning av en mindre summa pengar, kan ett onlinelån hos någon av de långivare som erbjuder internetlån, direktlån eller snabblån vara ett alternativ. Du söker då snabbt och enkelt på långivarens sida och får i många fall utbetalningen senast dagen efter. Tänk på att denna typ av lån ofta har en hög effektiv ränta. Du bör därför inte låna mer än du måste, och ha en tydlig plan för hur du ska betala tillbaka lånet för att undvika betalningsproblem. Återbetalningstiden för denna typ av lån är vanligen mellan 1 och 3 månader.

Räkna alltid med att du ska ha råd att betala tillbaka lånet under den avtalade löptiden. Om du har svårt att betala, kan höga dröjsmålsräntor och kravavgifter tillkomma, och göra din skuld mycket större.”