Hur gör jag för att låna till kontantinsatsen på en bil?

När du ska låna till ett bilköp är det några saker som kan vara bra att veta. För att kunna ansöka om eller ta ett billån måste du köpa din bil av en bilhandlare. Bilen får inte vara äldre än ungefär 12 år när bilen är avbetalad, och måste vanligen kosta mer än 30,000:-. När du tar ett lån för att finansiera ditt bilköp står själva bilen för säkerheten på lånet. Du måste dock betala en kontantinsats för att få ta ett billån. Har du en bil sedan tidigare kan du ofta lämna den i inbyte för hela eller delar av den kontanta insatsen.

Om du inte har någon bil sedan tidigare eller inte har pengar till kontantinsatsen kan du behöva låna till denna av banken. Det blir då ett lån i form av ett lån utan säkerhet. Räntan är då vanligen rörlig, och följer Riksbankens styrränta upp och ned. Räntan sätts dessutom baserat på dina ekonomiska förutsättningar.

Ett billån har ofta mer förmånlig ränta, eftersom bilen i sig själv är säkerhet för lånet. Du kan få både bunden och rörlig ränta, ibland med räntetak så att inte räntan kan stiga hur högt som helst. Du får på så sätt en större trygghet i att veta hur mycket du maximalt kan komma att få betala varje månad. Ett billån har ofta ganska kort löptid jämfört med andra lån. Det beror på att säkerheten för lånet, det vill säga bilen, snabbt sjunker i värde.

Om du vill köpa en billigare bil, en äldre bil eller köpa bilen av en privatperson, kan du inte ta ett billån för att finansiera det hela. Du får då ta ett lån utan säkerhet på hela beloppet.

Tänk på att lån utan säkerhet ofta har högre ränta än traditionella billån, och att räntan avgörs av din betalningsförmåga. Du kan därför få en högre månadskostnad om du lånar till ditt bilköp utan säkerhet jämfört med om du tar ett traditionellt billån där du betalat kontantinsatsen, i pengar eller med hjälp av en inbytesbil.

Det allra bästa och mest ekonomiskt förmånliga är förstås att spara till åtminstone kontantinsatsen på billånet. På så sätt slipper du dyra lån och höga räntekostnader. Dessutom får du ju ränta på dina sparpengar under tiden och slipper betala mer för bilen än vad den faktiskt kostade dig från början.