Att låna pengar

Ibland kan du behöva extra pengar, exempelvis för en oförutsedd utgift, en ny bil eller kanske för att samla dyra krediter till ett enda lån för att få en lägre månadskostnad. Det finns olika typer av lån.

Bolån
Om du lånar pengar till en bostad, lämnar du bostaden i säkerhet. Eftersom risken blir lägre för banken eller låneinstitutet, blir också den ränta du betalar på lånet lägre. Hur stor del av bostadens värde du får låna till varierar mellan de olika bankerna och låneinstituten, men vanligt är att du får låna ungefär 70 % av marknadsvärdet som ett så kallat bottenlån, det vill säga med bostaden som säkerhet. Behöver du låna mer än så kan banken erbjuda ett så kallat topplån för resterande del av lånet, men maximalt upp till 85 % av bostadens pris. Resterande 15 % bör du själv kunna lägga som kontantinsats.

Privatlån
Ett blancolån, eller privatlån, är ett lån där du lånar pengar av en bank eller ett låneinstitut utan säkerhet. Eftersom du inte har någon säkerhet för lånet, betalar du högre ränta än för exempelvis ett bolån. Ett privatlån kan du ta om du till exempel drabbas av en oväntad utgift eller behöver samla ihop dyra krediter och avbetalningar till ett enda lån. Du kan då få ner din månadsavgift jämfört med om du betalar på flera krediter samtidigt med högre ränta.

Billån
Om du ska köpa en bil, kan det vara aktuellt med ett billån. Ett billån förutsätter att du köper din bil av en auktoriserad bilhandlare, att bilen inte är äldre än 12 år när hela lånet är betalt och oftast att bilen kostar minst 30000: -. Om du hellre vill köpa en bil av en privatperson, vill köpa en äldre bil eller en bil som kostar mindre än ungefär 300000: -, får du istället ansöka om ett privatlån. Detta kan också bli fallet om du saknar den kontantinsats som krävs för ett billån.

Amortering
När du betalar tillbaka ett lån kallas det för att du amorterar. Bolånets bottenlån är ofta amorteringsfritt ett antal år då du endast betalar räntan för lånet. Det finns olika sätt att amortera. De vanligaste sätten att amortera är annuitetslån och rak amortering. Vid rak amortering betalar du samma belopp som amortering varje månad medan den totala kostnaden med ränta minskar i takt med att lånet blir mindre. Vid annuitetslån betalar du samma summa genom hela återbetalningstiden.