När kan jag låna utan säkerhet?

Trots att lån utan säkerhet kan medföra en högre ränta än ett lån där du kan lämna något som säkerhet för lånet, kan det ibland vara en nödvändighet. Kanske behöver du reparera bilen, betala kontantinsatsen på en bostad eller renovera? Om du inte har sparade pengar, kan ett lån utan säkerhet ibland vara det enda alternativet. Om du ska köpa en bil från en annan privatperson eller köpa en äldre bil, kan du inte ansöka om ett billån, utan får då istället söka ett lån utan säkerhet hos banken. Detsamma gäller om du inte kan betala den kontantinsats som krävs för ett billån, eller om du inte har någon annan bil att lämna i inbyte.

Om du behöver låna till kontantinsatsen för en bostad, är det bra att veta att många banker inte beviljar detta. De banker som beviljar ett lån utan säkerhet för att betala hela eller delar av kontantinsatsen, har ofta ganska hårda krav på din kreditvärdighet. Banken vill försäkra sig om att du kommer att kunna betala på lånet även om räntan går upp och även om dina andra utgifter ökar under lånets löptid.

Om du ska låna en mindre summa pengar, kan istället en kontokredit vara ett alternativ, då de flesta banker har en undre gräns för hur lite du får låna utan säkerhet i form av ett traditionellt lån. En kontokredit är kopplad till ditt konto och du betalar bara ränta för det du faktiskt har utnyttjat. Du kan sedan betala tillbaka det du har använt i vilken takt du vill. Var dock medveten om att räntan på en kontokredit är betydligt högre än för ett lån och att det därför är bra om du kan betala tillbaka så snabbt som möjligt.

Det finns idag också en mängd långivare som lånar ut mindre summor utan säkerhet snabbt och med något högre ränta än de traditionella bankerna. Detta kallas också för sms-lån eller snabblån. Du får då oftast besked på din låneansökan snabbt och får in pengarna på ditt konto kort därefter. Även här ska man vara medveten om den oftast högre räntan och att det kan tillkomma ganska många månadskostnader för denna typ av lån. Det är därför bra om du kan betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt för att undvika att lånet blir dyrare än du tänkt dig. Räkna gärna ut totalkostnaden för lånet innan du ansöker.”