Jämför för lån med låg ränta

När du ska ansöka om ett lån ska du alltid jämföra bankernas räntor med varandra. För att få en så rättvis bild som möjligt av vad lånet faktiskt kommer att kosta är det den effektiva räntan du ska titta på. Det gör du genom att räkna samman räntesatsen, den nominella räntan, och alla de andra kostnaderna som är förknippade med lånet. Det kan handla om aviavgifter, administrationsavgifter, startavgifter och så vidare. Det är bra att veta att banker och andra som erbjuder lån och krediter enligt svensk lag är skyldiga att informera dig om den effektiva räntan. Hur tydligt de olika kreditgivarna upplyser sina kunder om den effektiva räntan kan dock variera. Det är därför du som kund måste vara medveten om att andra avgifter än räntan kan tillkomma, för att kunna göra en bedömning av lånets totala kostnader.

Ett bra hjälpmedel när du ska jämföra lånevillkor, räntor och avgifter kan vara någon av de jämförelsetjänster som finns att tillgå på nätet. Idag finns en mängd sajter där du kan jämföra räntor, avgifter och villkor för att få en mer överskådlig bild av vad som kan erbjudas dig. Det finns också jämförelsesajter som kan ansöka om lånet å dina vägnar och i princip förhandla fram den bästa räntan för just dig. Det kan vara ett enklare sätt för dig som inte känner dig bekväm med att själv ringa runt och förhandla och gräva fram information från de olika kreditgivarna. Tänk dock på att räntan ofta sätts individuellt så det är ingen garanti för att den räntan du får fram i en sådan jämförelse faktiskt är den ränta just du kommer att bli erbjuden av banken på ditt lån.

Var tydlig mot bankerna vad gäller att du jämför deras olika lån och villkor, så kan du om möjligt förbättra ditt förhandlingsläge när du jämför deras kostnader för att avgöra var just du vill ansöka om ett lån. Banker är ofta måna om att behålla eller knyta till sig dig som kund, och det kan göra att du har möjlighet att förhandla dig till bättre villkor eller pruta lite på den ränta de initialt erbjuder dig.

I slutändan kommer du att tjäna på att göra noggranna jämförelser mellan de olika bankerna och kreditgivarna och deras räntor, avgifter och villkor. Tänk på att ett lån är ett stort åtagande, och att du därför måste jämföra för att vara säker på att du inte betalar mer än du faktiskt behöver för ditt lån.