Vad påverkar räntan?
En låg ränta är något de flesta strävar efter när de ska låna pengar från en bank eller annan kreditgivare eller låneinstitut. Men vad är det då som påverkar hur hög räntan blir för det belopp du lånar? Hur kan du vara säker på att just du får marknadens lägsta ränta? Det enkla svaret på den frågan är att du aldrig kan veta detta säkert, då räntan oftast sätts för just dig, baserat på några olika faktorer. Det viktiga är att jämföra olika alternativ så att du får lägsta möjliga ränta för just dig och din ekonomi.

För det första påverkas alla räntor av Riksbankens styrränta, också kallad reporäntan. Om du tar ett lån med en rörlig ränta kommer denna att följa Riksbankens ränta i både upp- och nedgångar. Detta kan vara bra att tänka på om du lånar pengar när räntan är mycket låg. Du måste alltid säkerställa att du och din ekonomi klarar av en eventuell räntehöjning under lånets hela återbetalningstid.

Räntan är också individuell och baseras på den kreditbedömning som görs av banken eller långivaren när du ansöker om lånet. Banken avgör då hur stor risk de finner förknippat med att låna ut pengar till just dig. Kreditbedömningar görs bland annat baserade på inkomst, skulder, betalningshistorik och anställningsform. Om du saknar en fast anställning kan banken anse att det är osäkrare att låna ut pengar till dig än vad det hade varit om du hade haft en tillsvidareanställning. Har du tidigare misskött betalningen av lån och krediter eller andra räkningar kan räntan bli högre. Även här anser banken att risken blir större att låna ut pengar till dig. Att inkomsten påverkar räntan kommer kanske inte som en överraskning. Banken räknar alltid med huruvida du kommer att ha råd med en räntehöjning. Dina inkomster påverkar också hur mycket du faktiskt får låna av banken.

Ibland kan man välja mellan fast och rörlig ränta. Fördelarna med att ha en fast ränta är att man vet hur mycket man kommer att betala för sitt lån. Undersökningar har dock visat att genomsnittet för en rörlig ränta oftast är lägre, varför man kan tjäna på en rörlig ränta även om det kan kännas mer osäkert jämfört med en i förväg fastställd ränta.

Tänk också på att alla banker har sin egen metod för att fastställa hur stor risken är med att låna ut pengar till just dig. Det är därför inte lönt att jämföra dina villkor alltför noga med andras. Var istället noga med att jämföra vilken effektiv ränta just du skulle få hos olika kreditgivare.