Vad ska jag tänka på när jag ansöker om ett internetlån?

Det första som är viktigt att tänka på innan man ansöker om ett internetlån eller ett så kallat direktlån är att räntan på denna typ av lån i princip alltid är mycket högre än för mer traditionella lån, speciellt den effektiva räntan, inklusive alla extra avgifter för lånet. Du kanske inte märker så mycket av detta, då löptiden för ett internetlån är kort, ofta bara en till tre månader. Slår man ut kostnaden för räntor och andra avgifter på ett år, kan dock räntan ibland uppgå till flera hundra procent. Generellt sett är den effektiva räntan högre, ju lägre belopp du lånat. Det kanske inte kan tyckas som mycket pengar, men en avgift på 100: – för ett lån på 1000:- är betydligt mer än vad du skulle betala hos en bank i effektiv ränta. Fördelen är dock att du kan låna mindre belopp, ofta från 500: – och uppåt. Det minskar risken för att du lånar mer än du egentligen behöver.

Du bör alltid jämföra olika långivare innan du lånar pengar. Det är minst lika viktigt när du lånar ett mindre belopp i form av ett internetlån, som när du lånar större belopp hos en bank. Betalningsvillkor, räntor och avgifter kan skilja sig väldigt mycket mellan de olika långivarna. Var noga med att välja den långivare som kan erbjuda dig de villkor som passar dig och ditt lånebehov bäst.

Var också noga med att säkerställa att du faktiskt kommer att ha råd att betala tillbaka lånet under den avtalade tiden. Försenade inbetalningar av denna typ av lån kan leda till stora ekonomiska problem i form av höga dröjsmålsräntor, inkassokostnader och påminnelseavgifter. I värsta fall blir de extra avgifterna så höga att du inte har råd att betala lånet alls. Då kan det leda till att du får en betalningsanmärkning.

Tänk på att det alltid är både billigare och tryggare att försöka spara ihop åtminstone en liten summa för oförutsedda utgifter. Du slipper betala mer för ett lån än det belopp du lånat och du får dessutom sparränta under tiden du har ditt sparande på banken.

Ibland kan man inte förutse en utgift, eller så är den större än sparkapitalet. Då kan ett lån vara till hjälp. Var dock noga med att betala tillbaka under den bestämda tiden för att undvika negativa konsekvenser för dig och din ekonomi.”