Hur mycket får jag låna?

Många som är i färd med att ansöka om ett lån, antingen till en bostad, en bil eller något helt annat, vill veta hur mycket pengar banken är villig att låna ut. Hur mycket pengar du får låna av banken beror på en rad olika saker. Banken eller långivaren gör först och främst en kreditbedömning av dig och ditt hushåll. Man tittar på inkomster, skulder och kredithistorik. Man gör ofta också en bedömning av utgifter och hushållets samlade ekonomi. Hur många ni är i hushållet, hur ni bor och om ni har barn är saker som spelar in när banken gör en bedömning av din budget. Detta för att banken ska kunna avgöra hur mycket utrymme du har i din ekonomi till att faktiskt betala amorteringar och räntor på ett lån varje månad.

Hur din kredithistorik ser ut spelar också stor roll. Om du tidigare haft svårt att betala krediter, lån eller andra räkningar kan det tolkas som att du inte har utrymme i din budget för att betala på ett lån varje månad i flera år. Om banken tycker sig kunna se ett mönster av misskötta betalningar och en låg kreditvärdighet kan det hända att de avslår din låneansökan då de bedömer att risken för att du inte ska kunna återbetala det lånade beloppet enligt avtalet är överhängande, och du får inte låna pengar alls av traditionella långivare eller banker. Det finns dock ett flertal andra långivare som är mer generösa i sin kreditbedömning och som kan tänka sig att låna ut pengar även till dig som tidigare haft svårt att betala eller inte har en fast inkomst eller anställning.

Hur mycket du får låna beror också på vad du ska låna pengar till. Det finns oftast begränsningar för hur mycket du får låna utan säkerhet hos en långivare. Ska du låna till en bostad eller en bil och kan lämna delar av det du ska köpa som säkerhet kan både räntan bli lite lägre och du kan oftast låna lite mer. Det lönar sig alltid att kontakta banken och förklara vad du tänker låna pengar till för att de ska kunna göra en rättvis bedömning av just din situation. De kan då också göra en mer individuell bedömning av din ekonomi med inkomster och utgifter. Om du har funderat på att samla ihop dina befintliga lån och krediter för att sänka din månadskostnad är det alltid en bra idé att personligen kontakta banken och förklara din situation.