Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om ett direktlån?

Det allra första du bör överväga innan du ansöker om ett så kallat direktlån, är hur mycket du vill låna och på vilken tid du vill betala tillbaka lånet. Ska du låna en större summa och vill återbetala under en längre tid, kan ett direktlån där du ansöker om ett lån utan säkerhet direkt på någon av långivarnas sida, vara ett bra alternativ. Behöver du däremot pengarna snabbt, och kanske endast vill låna en mindre summa som du har planerat att betala tillbaka under den närmaste tiden, kan ett snabblån eller ett direktlån hos någon av långivarna som erbjuder så kallade internetlån eller mikrolån vara en lösning. Ansökan görs direkt på långivarens sida på internet. Efter en automatiserad kreditprövning får du besked snabbt. Utbetalningen kan ofta ske samma dag eller dagen efter. Hela processen behöver alltså inte ta mer än några timmar, jämfört med om du lånar hos någon av de mer traditionella långivarna eller storbankerna. I det senare fallet kan utbetalningen oftast nå ditt konto inom 2 till 3 bankdagar. Kan du legitimera dig med bank-id istället för att behöva invänta lånehandlingar per post som du måste skriva under, kan processen ibland gå snabbare. Det allra snabbaste sättet är dock att vända sig till någon av de långivare som arbetar med så kallade internetlån eller snabblån.

Det är viktigt att vara medveten om att den effektiva räntan för denna typ av lån ofta är betydligt högre än för ett större lån hos någon av storbankerna. Många märker inte detta tydligt, eftersom återbetalningstiden är så kort, men slår man ut räntan och alla andra avgifter på årsbasis så finner man ofta att den effektiva räntan ibland kan vara flera hundra procent om man har otur.

Var därför noga med att jämföra villkoren och vänd dig till den långivare som kan erbjuda de villkor som passar ditt lånebehov bäst avseende ränta, avgifter och återbetalningstid. Det är också mycket viktigt att du gör en kalkyl över hur mycket du har råd att betala tillbaka på lånet, för att undvika betalningsproblem och för att vara säker på att du kan betala tillbaka hela lånet i tid. Om du inte klarar av att betala tillbaka i tid, kan många av dessa långivare erbjuda förlängning av löptiden mot en avgift. Räkna dock med att det är mer lönsamt att försöka betala inom utsatt tid.”