Vad ska jag tänka på när jag ansöker om bolån?

Om du först ansöker om ett lånelöfte får du en fingervisning om hur mycket du har råd att låna. Det är dock viktigt att du gör en noggrann kalkyl så att din ekonomi klarar av räntehöjningar och fortfarande räcker till för driftskostnader och andra utgifter. Du bör alltid ha ett sparande när du äger en egen bostad, en buffert för att klara oförutsedda utgifter och kostnader för underhåll utan problem.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

När du gör en ansökan hos banken om ett lånelöfte gör banken dels en kreditkontroll, men räknar också på en räntehöjning på ett par procentenheter, för att säkerställa att du kommer att ha råd med bostaden även vid eventuella ränteförändringar. Tänk dock på att de driftskostnader som mäklaren uppger för en bostad är baserade antingen på säljarens levnadsvanor eller på en schablon. Det betyder att driftskostnaderna för ditt hushåll kan skilja sig från dessa uppgifter.

Räkna även åtminstone övergripande på hur dina driftskostnader skulle se ut i den aktuella bostaden. Driftskostnader inkluderar kostnader för uppvärmning, hushållsel, vatten, sophämtning, försäkringar och sotning. Det kan även tillkomma andra avgifter som exempelvis avgifter till vägförening eller samfällighet. Ibland räknas inte fastighetsskatten in i driftskostnaderna. Glöm då inte att kalkylera med denna. Fastighetsskatten heter egentligen kommunal fastighetsavgift och gäller alla hus som inte är nybyggda. Varje år bestäms ett maxbelopp, ett belopp som är taket för hur hög fastighetsavgiften kan bli för dig. Pensionärer betalar aldrig mer än 4 % av sin inkomst i kommunal fastighetsavgift för sina bostäder.

När du köper en villa måste du också betala för eventuella nya pantbrev som måste tas ut på bostaden och för lagfarten. Nya pantbrev kostar 2 % av pantbrevens värde plus 375:- i avgift. Bankens egna kostnader kan också tillkomma. Lagfart kostar 1,5 % av bostadens värde plus en avgift på 825:-. Även för lagfarten kan bankens avgifter tillkomma. Lagfarten är själva beviset på att det är du som äger fastigheten och pantbreven är till för att du ska kunna lämna din bostad i säkerhet för lånet. Ofta är pantbrev redan uttagna för huset, beroende på hur stora lån säljaren har på bostaden. Du betalar då endast för de ytterligare pantbrev du behöver ta ut. Pantbrev och lagfart ska du kunna betala för utan att låna pengar, varför det är bra att ha sparade pengar innan du börjar leta efter ett hus att köpa.”