Vad ska jag tänka på när jag lånar till en bil?

Det första du bör fundera över när du ska köpa en ny eller en begagnad bil är hur mycket pengar du har råd att lägga på inköpet. Det gäller både hur mycket pengar du har råd att betala för ett eventuellt lån varje månad men också hur mycket bilen får kosta. Gå igenom vilken typ av bil du behöver. Vilka egenskaper är viktiga för just dig och din livsstil? Är det viktigt med komfort, låg driftskostnad eller något annat? Det är många faktorer att väga in i bedömningen när du ska välja ny bil. När du är på det klara med vilken typ av bil som är lämplig för dig är det dags att bestämma vad bilen får kosta. Sätt ett tak innan du tittar på bilar, och håll dig under detta för att undvika att dras med och köpa en bil som blir dyrare än du tänkt dig.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Om du köper en bil av en privatperson kan du ofta få ett bra pris jämfört med om du köper bilen av en bilhandlare. Bilhandlaren lägger ofta på avgifter på bilens pris. Tänk på att om du köper en bil direkt av en privatperson så kan du inte ansöka om ett billån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Du är då tvungen att låna till köpet utan säkerhet, och riskerar således att få lite högre ränta. Du slipper dock betala något kontant för bilen, så detta kan vara ett bra alternativ om du inte har råd med den kontantinsats som krävs vid ett billån. När du köper en bil från en privatperson är det viktigt att noggrant undersöka både bilen och tidigare besiktningsprotokoll. Se också till att du ansökt om och fått lånet beviljat innan köpet, då affärer med privatpersoner ofta kan gå snabbt. Skriv också gärna ett ordentligt kontrakt med säljaren.

Det kan kännas tryggare för många att köpa en bil direkt av en bilhandlare. Dels för att bilen är varudeklarerad om den kostar mer än 30000 kronor och dels för att du då kan få ett mer förmånligt lån i form av ett billån med bilen som säkerhet. Det kan vara värt att investera den kontantinsats du förväntas lägga för att i gengäld få en bättre ränta och en varudeklarerad bil. Många bilhandlare kan också se till att du kan lämna din gamla bil som inbyte, och på så sätt slippa hela eller delar av kontantinsatsen för bilen.