Hur ansöker jag om ett banklån?

Det första du ska göra innan du ansöker om ett banklån är att ta ställning till vilken typ av lån det är du ska ansöka om, beroende på dina behov och vad du ska låna till. De flesta långivare erbjuder enkla ansökningar via internet. Du fyller då i önskat lånebelopp och uppgifter om dig själv och din ekonomi och du får sedan besked inom några minuter. Antingen kan du legitimera dig med e-legitimation eller bank-id eller så får du lånehandlingarna hemskickade med posten för att skriva under.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Du kan naturligtvis också ansöka om ett lån hos banken genom ett personligt besök hos någon av de banker som har bankkontor.

Innan du ansöker om ett banklån bör du jämföra räntor och avgifter för den typ av lån du är intresserad av. Detta kan du antingen göra genom att själv ta kontakt med de olika bankerna eller genom att använda dig av en jämförelsesida på internet. Exempel på denna typ av sidor är till exempel Pricerunner och Compricer.

Du kan även ansöka om lån genom en så kallad låneförmedlare. Oftast kan du enkelt fylla i en ansökan på låneförmedlarens sida på internet, och får sedan besked från olika banker med den ränta och de avgifter de kan erbjuda dig. Fördelen med denna metod är att det endast görs en kreditupplysning. Om du ansöker själv hos ett flertal banker så gör troligen varje bank en kreditupplysning för att avgöra din kreditvärdighet och därmed vilken ränta du kan bli erbjuden. Dessa upplysningar syns som förfrågningar i framtida kreditupplysningar som görs på dig, och kan vara en signal till framtida långivare att du inte har kontroll på din ekonomi eller att du ansöker om många lån.

Om du däremot gör en låneansökan hos en låneförmedlare, görs endast en kreditupplysning av företaget som erbjuder låneförmedlingen. Du slipper också själv att ringa runt eller besöka de olika bankerna för att jämföra räntor och avgifter, för att vara säker på att du sedan lånar pengar till den bästa ränta som kan erbjudas dig. Det är alltid viktigt att förvissa sig om att man får den bästa möjliga räntan för den aktuella typen lån och ens egna ekonomiska förutsättningar. Det är därför viktigt att jämföra lån innan ansökan. Ibland kan det även finnas förhandlingsutrymme, speciellt när det gäller bolån och billån och andra typer av lån där du har säkerhet för lånet.”